Ultrasonografi kulağın işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgaları yardımı ile görüntülerin elde edildiği bir yöntemdir. Vücut içerisine gönderilen bu ses dalgalarının bir kısmı organ veya dokular arasındaki ara yüzeylerden geri yansır, geriye yansıyan bu ses dalgalarından ultrasonografi görüntü oluşturulur. Bu işlem anlık ve çok hızlı oluştuğu için hareketli görüntüler elde edilir. Böylelikle iç organların durum ve hareketlerini de görmek mümkün olur.

Veteriner Hekimlikte Ultrasonografi Nedir?

Veteriner klinikleri, her geçen gün teknolojiden biraz daha faydalanmakta hayvanların iyileşme sürecine biraz daha yakın olmaktadır. Evcil hayvanlar, insanlardan farklı olarak sıkıntılarını dile getiremezler. Dolayısıyla veteriner hekimlerin hastalık teşhisinde görevi çok daha fazladır.

Teşhis noktasında ne kadar teknolojik gelişmiş araç kullanılırsa hastanın iyileşmesi o kadar çabuk olmaktadır. Ultrasonografi, yayılan ses dalgaları sayesinde vücudun sorun olan noktasında tespit yapmayı kolaylaştırmaktadır.

Gri, siyah ve beyaz renk skalasına sahip olan ultrasonlar olduğu gibi renkli ultrasonlar da bulunmaktadır. Vücutta sorun olan noktanın üzerinde gezinildiğinde cihaz hem renk uyarısı hem de rakam uyarısı vermektedir. Dolayısıyla sorunun hangi bölgede olduğunu tespit etmek zor olmamaktadır.

Veteriner Hekimlikte Ultrasonografi Kullanım Alanları Nelerdir?

Veteriner kliniklerine gelen hastaların pek çoğunun durumu, belirtilerle teşhis edilebilmektedir. Hasta sahibinin şikâyetleri dinlendikten sonra hastanın durumunu tahmin etmek zor olmamaktadır. Ne var ki kimi hastalıkların teşhisi biraz daha zaman alabilmektedir. Bu gibi durumlarda ultrason kullanılması çok daha faydalı olmaktadır.

Veteriner hekimler ultrasonografi ile karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, üreme organları ve dalak hakkında net bilgiler edinebilmektedir. Özellikle dâhiliye alanında hastalanan evcil hayvanlar için ultrason hayat kurtaran bir cihazdır. Bu nedenle Petmen Veteriner Kliniği olarak sizlere ultrasonografi hizmeti vermeye hazırız.

Veteriner Hekimlikte Ultrasonografi İçin Hazırlık Gerekli mi?

Ultrason yardımcı muayene yöntemi olup tek başına hastalıkları tespit etmekte kullanılamaz. Ses dalgaları üzerine kurulmuş olan ultrasondan çıkan ses dalgaları organa ve dokuya çarpıp geri döner. Çarpıp geri dönen dalgalar görüntü oluşturur. Oluşturulan görüntü ile yumuşak dokularda ve iç organlarda bulunan yabancı cisimler ve vücut içi sıvılar izlenir. Hiçbir tehlikesi olmayan ultrason, organlardaki hastalıkların teşhisine yardımcı olmaktadır. Ultrasona girecek hayvana;

  1. Çok su içirilmesi
  2. Yemek yedirilmemesi
  3. İdrar yaptırılmaması gerekir.

Bu şartlar yerine getirilmediğinde ultrason sonuçları doğru çıkmayacaktır.Evcil hayvanlarda röntgen ve ultrason hizmetlerinin varlığı sayesinde olası rahatsızlıkların anında tespit edilmesi noktasında önemlidir. Çünkü bu hizmetler sayesinde sadık dostlarımızın hastalıklarının erken dönemde teşhis edilerek tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.

Veteriner Hekimlikte Ultrasonografinin Yan Etkileri Nelerdir? 

Süreç boyunca hastaların zarar görmesine neden olacak herhangi bir yan etki bulunmamaktadır. Bilinen en yanlış ifade ultrasonun radyasyon yaydığı yönündedir. Ne var ki ultrasonografi bilinen en sağlıklı teşhis tekniklerinden biridir.